Velizar Vasa Mihić

Velizar Vasa Mihić

(Beograd, 1933)

Završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu gde je 1956. i 1959. priredio dve samostalne izložbe u Galeriji Grafičkog kolektiva. Posle kraćeg boravka u Parizu, 1960. odlazi u Los Anđeles gde prvi nastup u novoj sredini beleži na izložbi New Modes in Californian Painting and Sculpture, u mestu La Hoja (La Jolla) 1966. Prve samostalne izložbe izložbe u Los Anđelesu priređuje u Galerijama Fajgen-Palmer (Feigen-Palmer) 1966. i Herbert Palmer 1967. Za njegovu umetničku reputaciju od presudnog značaja je učešće na izložbi American Sculpture of the Sixties u Muzeju LACMA u Los Anđelesu, za kojom slede brojne grupne i samostalne izložbe. Od 1967. predaje na Univerzitetu UCLA u Los Anđelesu.

Prvi povratak na srpsku umetničku scenu obavlja učešćem na IV trijenalu u Beogradu 1970, da bi 1972. priredio samostalnu izložbu u Salonu Muzeja savremene umetnosti, drugu u samom Muzeju 1985. Poslednje nastupe u Beogradu beleži na izložbi Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989. iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Kući legata 2014. i u postavci Sekvence 2018-2020.

U vreme beogradskih početaka i kratkog pariskog boravka Vasa je – po sopstvenom svedočenju – zadivljen američkim apstraktnim ekspresionizmom, ali po odlasku u Sjedinjene Američke Države suočava se sa znatno izmenjenom umetničkom situacijom. Tada aktuelna tendencija na američkoj umetničkoj sceni je minimalizam, što mu više odgovara shodno njegovom prethodno umetničkom obrazovanju. Vasa pominje presudni uticaj kalifornijskog slikara apstrakcije „tvrdih ivica“ (hard edge) Džona Maklaflina (John McLaughlin, 1898-1976) na preorijentaciju ka ranom minimalističkom slikarstvu, za kojim ubrzo potom slede objekti izvedeni u bojenom drvetu iz 1966-1967. sa kojima će se istaknuti na prvim samostalnim i grupnim izložbama u Kaliforniji. Pravi prelom i prekid u njegovom radu nastaje otkada počinje da koristi tehniku obrade plastičnih masa, koju usavršava sopstvenim postupcima i obogaćuje sjedinjenjem boje i svetlosti unutar besprekorno izvedenih geometrijskih oblika, pojedinačnih ili u serijama, različitih dimenzija. Zajedno sa nekolicinom umetnika srodnog opredeljenja jedan je od vodećih predstavnika specifičnog minimalizma Zapadne obale, znatno različitog od njujorške verzije ovog značajnog umetničkog pravca. U poslednje vreme bavi se slikarstvom u kojemu razrađuje kompleksne vizuelne strukture zanovane na matematičkim zakonitostima selektiranim i programiranim posredstvom kompjutera.

Velizar Vasa Mihić – Stub I-IV (1972), plastika (lepljeno), 247 cm x 12,5 cm x 9,5 cm (x4)

Velizar Vasa Mihić

Untitled (Column 1976)

Laminirani liveni akril

85.7 cm x 26.0 cm x 15.2 cm